Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Gävleborgs län, är mycket bekymrad över situationen i havet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Kritik mot nya fångstkvoter för strömming och sill: ”Kan bli kollaps”

Publicerad

På måndag och tisdag ska EU besluta om nya fiskekvoter för Östersjöområdet men samtidigt som kustfiskare larmar om utfiskade strömmingsbestånd är förslaget att inte förändra kvoterna särskilt mycket.

– Det kan kollapsa, varnar länsstyrelsen i Gävleborgs län.

EU-kommissionens förslag till nya fångstkvoter för strömming och sill, som även svenska regeringen stått bakom, innebär ett oförändrat läge i västra Östersjön, högre kvoter i centrala Östersjön och en viss minskning i Bottniska viken.

Bekymrad över situationen

Inte alls bra menar Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Gävleborgs län, som är mycket bekymrad över situationen i havet.

– Det kan kollapsa, säger han och syftar på beståndet av stor strömming i Bottenhavet.

Kräver åtgärder

Länsstyrelsen i Gävleborg kräver nu en halvering av fiskekvoten i ett område i Bottenhavet samtidigt som man också vill se helt fiskefria zoner. Det görs i ett yttrande till Havs- och vattenmyndigheten.

På lantbruksuniversitetet, SLU är man inne på samma linje om fisket inte begränsas.

– Den utveckling som vi ser idag kommer att fortsätta, säger Lena Bergström som är professor och forskare på SLU.

SVT har sökt landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) i övergångsregeringen för en kommentar men hon har avböjt medverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.