Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sälarna i Bottenhavet svälter – näringskedjan drabbad av strömmingsbristen

Publicerad

Bristen på strömming drabbar inte bara människan. Sälarna i Bottenhavet visar nu tecken på svält.

– De har bara ett tunt späcklager och riskerar att duka under, konstaterar Kalle Gullberg på länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Det är i samband med säljakt i Bottenhavet som man upptäckt att sälarna inte mår bra. Under skinnet har de ett späcklager för att klara kylan men nu är späcklagret ibland bara är en centimeter tjockt – mot normalt sett fem centimeter.

– De riskerar att duka under, frysa ihjäl, konstaterar Kalle Gullberg på som är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Gävleborgs län.

”Finns många signaler”

Länsstyrelsen får stöd i sin bedömning från forskare på lantbruksuniversitetet SLU.

– Det finns många signaler på att sälarna lider av bristen på föda, säger Lena Bergström, professor och forskare på SLU.

Både fiskare och sälar drabbas

Sälarna betraktas som ett stort problem för yrkesfisket när de kalasar på fiskarnas fångster och förstör redskap. Nu är de drabbade på samma sätt som fiskarna.

Samtidigt tyder svälten hos en toppredator i näringskedjan på att hela ekosystemet blivit rubbat av strömmingsbristen.

– Det här är ett stort slag mot flera andra fiskarter, menar Kalle Gullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.