Inga tomater i Hofors

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen stor tomatodling i Hofors. Det meddelar vd Kjell Johansson på Entrè Hofors. Hofors kommun har varit en av tre kommuner som varit med i slutförhandlingarna när det holländska företaget Van Overbeek förhandlar om att etablera växthusbaserad tomatodling i Sverige. Företaget vill starta odling av 20 hektar mark, eller 200.000 kvadratmeter.

Kvar i förhandlingarna är nu Oxelösund och Oskarshamn, enligt programledare Håkan Sandin, på Sveriges Lantbruksuniversitet som är delaktig i planerna för tomatodlingsprojektet.

SLU driver nämligen ett forsknings- och utvecklingsprogram, Swedish surplus energi colloboration, som syftar till att hitta möjligheter för att utveckla landbaserad fiskodling och använda spillvärme för växthusproduktion av tomater, gurka, paprika etc.

Ytterligare ett holländskt företag har visat intresse för tomatodling i Bjuv i Skåne.

Van Overbeek är specialiserade på små tomater och på en hektar växthusmark produceras ungefär 300 ton tomater årligen enligt Håkan Sandin.

35 hektar tomatodling

Företaget Van Overbeek har idag 35 hektar tomatodling i Holland och vill starta tomatodling i Sverige i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet.  

Även Ljusdals och Gävle kommuner har varit med i diskussionen om en ny tomatodling men inte heller de kommunerna är längre aktuella.

Inte kört för Gävleborg

Håkan Sandin på SLU säger dock att än har tåget inte gått för Gävleborgskommunerna i fråga om moderna odlingar av grönsaker eller fisk:

– Det tar inte slut för att ett holländskt företag tackat nej. Långsiktigt kommer det att gå fler tåg, det ska utvecklas andra odlingar i framtiden. Detta är ett långsiktigt arbete där man måste vara uthållig.

Fotnot: Van Overbeek är ägarfamiljen med företaget Gardeners pride. Företaget i Bjuv heter Royal pride och är inte samma företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.