Taxichauffören blev enligt mannens fru förskräckt när han såg vilket skick patienten var i. Foto: Arkiv

Ingen ambulans tillgänglig för svårt sjuk – hämtades i taxi

Uppdaterad
Publicerad

En man som upplevde andnöd och vars ben inte bar honom larmade till 112 vid tretiden en natt i oktober 2016. Eftersom det inte fanns någon ambulans i området skickades en taxi. Mannen visade sig ha hjärtinfarkt och ett blödande magsår.

SOS Alarm bedömde att vårdbehovet för mannen, som bor i Ljusdals kommun, var akut men inte livshotande. Eftersom det inte fanns någon tillgänglig ambulans ringde operatören tillbaka till den sjuke mannen och frågade om det gick bra med en taxi till Hudiksvall.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) menar att det var fel att nedprioritera honom till taxitransport och kritiserar nu beslutet.

Enligt anmälan till IVO var mannen i mycket dåligt skick och skulle ha svarat ja till allt vad operatören föreslog, eftersom han bara ville komma till sjukhus. Taxichauffören blev enligt mannens fru förskräckt när han såg vilket skick patienten var i. Väl på sjukhus fick mannen opereras akut för blödande magsår och vårdades för hjärtinfarkt.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.