Foto: Isabell Höjman/TT

Allmänspecialisterna får vara kvar i höst

Publicerad

Cheferna för länets hälsocentraler får minska bemanningen av allmänspecialister från och med 1 oktober, efter region Gävleborgs omdebatterade beslut. Men än så länge kan kritikerna andas ut. Ingen av cheferna har någon plan på att ha färre allmänläkare på plats i höst.

SVT Gävleborg har frågat verksamhetscheferna för länets hälsocentraler, om de planerar några bemanningsförändringar i och med de nya reglerna.

– Vår bedömning är att  inga av våra offentliga hälsocentraler kommer att göra några förändringar, vi behöver våra allmänspecialister i allt från det dagliga kliniska arbetet till handledning av utbildningsläkare, skriver verksamhetscheferna i ett gemensamt svar till SVT Gävleborg.

Vi frågar också om hur bemanningsläget har sett ut bakåt och i dag.

– Vi ser samma brist på allmänspecialister i Region Gävleborg som man ser nationellt. Vi har allmänspecialister på samtliga av våra hälsocentraler men ser också ett behov att rekrytera ytterligare och jobbar därför kontinuerligt med rekrytering, svarar verksamhetscheferna.

Kommer du ha allmänspecialister närvarande färre dagar nu när du får den möjligheten? På vilka hälsocentraler då, i så fall?

– Vi ser inte att det kommer att påverka vår bemanning av allmänspecialister på våra hälsocentraler, svarar cheferna.

Är du glad för möjligheten/förändringen eller tycker du att det är ett dåligt beslut?

– Vi förhåller oss till beslutet men vi ser inte att det kommer att påverka vår syn på att ha allmänspecialister på plats. Vi behöver våra allmänspecialister för att tillgodose en fungerande primärvård utifrån kompetens både vad gäller patientflöden och handledning. Handledning till utbildningsläkare är en viktig del för att tillgodose morgondagens familjeläkare.

Det svarar verksamhetscheferna som är Jörgen Tranevik för västra Gästrikland, Eva Söderhäll för Gävle, Helena Bikoff för södra Hälsingland och Hudiksvall och Anna Andersson för Ljusdal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer