Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protestlista inlämnad efter kravet på sänkt läkarnärvaro – hör mer om kritiken: ”Är bara toppen på ett isberg” Foto: Cleis Nordfjell/SvD/TT

Protestlista inlämnad efter kravet på sänkt läkarnärvaro på länets hälsocentraler

Uppdaterad
Publicerad

En protestlista har lämnats in efter Region Gävleborgs beslut om att sänka närvarokravet på specialister i allmänmedicin på länets hälsocentraler. Över 4 300 personer har skrivit på listan.

Det är Läkartidningen som först rapporterade om protestlistan som nu lämnats över till regionens politiker.

– Vi hoppas på att politikerna som står bakom beslutet lyssnar på professionen. Det är vi som är specialister på just det här området, säger Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen till SVT Gävleborg.

Pensionärsorganisationer också kritiska

Även PRO och SPF Seniorerna Gästrikland i det regionala pensionärsrådet har reagerat på regionens beslut. Det rapporterar P4 Gävleborg under tisdagen. De menar att de inte har fått komma till tals i frågan.

– Vi ska ha rätt att vara remissinstans om frågor som berör äldre, säger SPF Seniorernas ordförande Hans Ström till SVT Gävleborg.

I ett skriftligt svar till SVT skriver regionrådet Magnus Svensson (C):

”Region Gävleborg har tagit emot namninsamlingen. Det har varit en lång och omfattande process inför det här beslutet som är en del i arbetet för god och nära vård i Gävleborg. Glädjande och viktigt att se engagemang i frågan om hur vi kan utveckla primärvården. Utifrån namninsamlingen synes det vara en mindre andel från Gävleborg som skrivit under och fler från andra delar av landet. Namninsamlingen har nu mottagits och kommer att delges företrädare och anställda inom regionen.”

Hör om kritiken mot regionens beslut i videoklippet högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.