Jas 39 gripen flyger i formation. Foto: SVT

Ingen julgransflygning i Gävleborg i år: ”Det är dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna kommer Flygvapnet med förband från norr till söder genomföra de traditionsenliga julgransflygningarna. Men i Gävleborg så kommer inga plan att flyga. 

Flygningarna sker varje år och är en gammal tradition. Men numera flyger man inte lika ofta över Gävleborg längre. Det har bland annat att göra med prioriteringar som måste göras inom Försvarsmakten men också att bränsleförbrukningen blir för stor. 

– Skulle man bara åka från Luleå till Söderhamn så skulle det inte vara några problem. Tyvärr, men jag tycker det är lite dåligt alltså, men vad gör man?, säger Jörgen Rystedt, ordförande i Söderhamn/F15 flygmuseum.

Handlar om planeringen

Från Försvarsmaktens sida säger man att det faktum att Gävleborg blir utan en julgransflygning bland annat handlar om prioriteringar som gjorts. 

– Vi kan inte flyga överallt varje år, så vissa år är det så att vissa platser inte kommer med och sedan får vi försöka komma ihåg det till nästa gång, säger Kristoffer Olofsson, kommunikationschef vid LSS/Flygskolan. 

Hör mer i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.