Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Signar Mäkitalo uppmanar till social distansering. Foto: SVT

Ingen minskning av coronasmittade i Gävleborg – smittskyddsläkare uppmanar till ökad social distansering

Uppdaterad
Publicerad
Antalet bekräftade coronafall och intensivvårdspatienter är på en fortsatt hög nivå i Gävleborgs län. Smittskyddsläkare uppmanar människor till fortsatt noggrannhet med social distansering.

Det är just nu 42 inneliggande patienter som testats positivt för covid-19 i Gävleborgs län, varav 12 är inlagda på IVA. Stockholm har haft en nedåtgående trend den senaste tiden. Det har påverkat den nationella statistiken och skapat en felaktig bild hos människor att så även är fallet i Gävleborg, befarar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo som är oroad för att folk har börjat släppa på den sociala distanseringen. ​

– Ja det märks. När man säger att det är lugnare i Sverige så tror folk att det även gäller i Gävleborg, men så är det inte. Vi borde snarare skruva upp den sociala distanseringen, säger Signar Mäkitalo.

Allt fler kvinnor i statistiken

Något som sticker ut i statistiken under den senaste tiden är antalet coronafall bland kvinnor. Mer än dubbelt så många kvinnor har testats positivt än män under den senaste veckan. ​

– Det finns något positivt och negativt i det här. Det positiva är att vi nu provtar omsorgspersonal, som mestadels består av kvinnor. Det negativa är att så många testas positivt, säger Signar Mäkitalo.

Semestern inte löst

Att det totala antalet smittade och IVA-fall inte minskar oroar även inför sommaren och semestertider. Det är ännu inte klart om vården klarar av sommarpersonal och semesterfrånvaro.

– Vi har inte löst det ännu men vi har inväntat hur det går med pandemin. Vår målsättning är att alla ska få en fullvärdig semester i sommar, säger Göran Angergård, Hälso- och sjukvårdsdirektör. 

För att ordinarie personal ska få semester i sommar och att regionen samtidigt ska erbjuda god vård, krävs att antalet coronapatienter halveras tills dess, menar Signar Mäkitalo.

– Det är svårt sjuka personer på IVA, som legat i respirator i en månad, säger Signar Mäkitalo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet