– Det är väl olyckliga omständigheter att det blir så här men det är först när det blir en brand som man ser att brandskyddet fungerar som det ska, säger Anders Berg, fastighetschef i Ljusdal. Foto: SVT

Inget fungerande brandskydd i kommunhuset i Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande rökskadorna i Ljusdals kommunhus tyder på att det brandtekniska skyddet inte fungerat som det ska, det enligt polisens undersökning.

Röken spred sig utanför den brandcell där branden startade något den inte ska om brandskyddet fungerar korrekt.

Rättegången mot den misstänkte 38-åringen som misstänks för brandattentatet mot kommunhuset i Ljusdal fortsätter under veckan. Det var den 30:e september som mannen misstänks ha kastat brinnande vätska mot receptionsdisken. Ingen person skadades men huset fick brandskador och omfattande rökskador.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Redan nu, när saneringen bara inletts, är man uppe i fyra miljoner kronor. Till det kommer elva miljoner kronor i renoveringskostnad som kommunens försäkringsbolag godkänt. Ytterligare cirka 1,5 miljoner kronor kommer det att kosta att sanera alla biblioteksböcker, cirka 40 000 stycken.

Brist i brandskyddet

– Då är inga oförutsedda utgifter medräknade, tillexempel om man ser att man behöver riva en vägg eller liknande, säger Anders Berg, fastighetschef i Ljusdal.

Mer troligt är nog att det i slutändan hamnar kring tjugo miljoner kronor, eftersom det också kommer att tillkomma kostnader för inventarier, renovering av konst och så vidare.

Men de omfattande rökskadorna hade kunnat begränsats. Det enligt Polisens brandtekniska undersökning, där står det : Eftersom det visade sig att det blev kraftiga rökskador i stora delar av byggnaden så tyder det på att det byggnadstekniska brandskyddet inte fungerat som det är tänkt.

– Det är väl olyckliga omständigheter att det blir så här men det är först när det blir en brand som man ser att brandskyddet fungerar som det ska, man kan ju inte provbränna ner en kåk och sedan bygga upp den igen. -87 när man byggde det här så tyckte man nog att det var tillräckligt, säger Anders Berg.

Konsult utreder

Byggnaden har ett modernt brandskydd där brandröken inte borde spridit sig utanför den brandcell där branden startade. Ventilationssystem ska vara täta runtomkring och fläktar ska slå av. Fläktarna slog av enligt Anders Berg, men hur det ser ut med tätheten i ventilationen vet han inte, men kommunen har nu tillsatt en konsult som ska utreda det hela.

Räddningstjänsten ska också göra en mer ingående utredning kring brandinsatsen och förloppet. Där ingår att titta på rökspridningen.

– Jag ska titta på hur det kom sig att det blev en sådan rökspridning som det vart, är det  på grund av ventilationssystemet, på otäta brandceller, eller vad det beror på, säger Mats Åberg, utredare på Räddningstjänsten i Söderhamn.

Utrymningstid minskar

Förutom att kostnaden blir högre med en större rökspridning så är det också en större risk för människor när en brand uppstår eftersom utrymningstiden minskar.

– Man bygger ju ett hus med brandceller för att möjliggöra att människor ska hinna ut, för att branden och röken inte ska spridas så fort. Är det då fel i det byggnadstekniska så utgör det en risk att människor inte hinner ut, eller att egendomsskadorna blir större, säger Mats Åberg.

Kommunen har också anlitat en egen konsult som ska titta på branden och hur brandskyddet fungerat.

– Vi kommer att gå igenom huset från topp till tå, säger Anders Berg.

Är ni beredda att betala för ett bättre brandskydd om det behövs?

– Det förutsätter jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Mer i ämnet