Invigning av Gävlebocken 27 november 2016 Foto: SVT

Innan branden – Gävlebocken gav miljoner

Publicerad

Gävlebockens 50-årskalas och evenemanget ”Julen börjar i Gävle” lockade över 18 000 besökare till Gävle under första advent.

En turistekonomisk mätning under Gävlebockens 50-årskalas och evenemanget ”Julen börjar i Gävle” som genomfördes i samband med bockinvigningen visade att en fjärdedel av de 18 000 besökarna var turister.

– Evenemangen gav ett positivt resultat på över 27 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning. Bocken betyder fantastiskt mycket för Gävle, säger kommunstyrelsens ordförande Inger KällgrenSawela (M), i ett pressmeddelande.

I snitt spenderade turisterna 2 147 kronor per dygn på restauranger, cafébesök, shopping och logi. Den totala turistomsättningen uppgick till 27 miljoner kronor.

– Den här rapporten visar hur mycket bocken betyder för kommunen och för vårt näringsliv, säger Inger KällgrenSawela (M).

Bättre än Melodifestivalen

Årets invigning av bocken går att jämföra med Melodifestivalens delfinal i Gavlerinken i februari, då den turistekonomiska omsättningen uppgick till 13,3 miljoner kronor.

När det gäller bockinvigningar gjordes en turistekonomisk mätning 2012, då samlades 10 000 personer på Slottstorget och omsättningen uppgick till 4 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.