Gärningsmannen inväntade rätt tillfälle. Foto: Privat

Bockbrännaren slog till när vakten var på toaletten

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun tror att den person som brände ner Gävlebocken väntade in rätt ögonblick för att sätta eld på bocken. Dådet genomfördes samtidigt som en av de två vakterna var på väg mot toaletten.

– Det är otroligt svårt att skydda bocken för den som verkligen vill bränna ner den. Vaktbolaget har gjort vad de kan så det går inte att kritisera dem. Kritiken ska riktas mot bockbrännaren, säger Maria Wallberg, bockens talesperson.

I år satsades det extra på bevakning av Gävlebocken. Två väktare samt en avancerat kameraövervakning skulle avskräcka potentiella gärningsmän från att bränna ner bocken.

Gävlebocken

Följde efter gärningsmannen

Men satsningen på säkerhet hjälpte inte . Vid elvatiden i går kväll passade en person på att ta sig in i hägnet när en av vakterna var på väg mot toaletten i Stadsbiblioteket, som ligger hundra meter från Gävlebocken. Den vakt som var kvar att vakta bocken befann sig då på norra sidan av bocken, medan den person som brände ner bocken tog sig in via den för tillfället obevakade södra sidan.

Båda vakterna reagerade på att bocken hade börjat brinna och försökte då följa efter gärningsmannen. En av vakterna sprang efter gärningsmannen in i Gamla Gefle, men fick ge upp efter ett tag då gärningsmannen hade för stort försprång.

Ska kolla övervakningsfilmen

– Tyvärr hann väktaren inte ikapp gärningsmannen. Nu får vi hoppas att vi kan identifiera personen via våra nya övervakningskameror, säger Maria Wallberg.

Under dagen kommer övervakningskamerorna att gås igenom för att se om den person som tände eld på bocken går att identifiera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet