• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Gävlebocken före och efter branden 2016. Foto: Erik Engelro/Anders Sundin/SVT

Bocken kan byggas upp igen på rekordtid

Uppdaterad
Publicerad

Den rikskända Gävlebocken brann upp bara timmar efter gårdagens 50-årskalas. Nu undersöker Gävle kommun om en ny bock ska byggas upp igen på rekordtid, det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Vi vill att bocken lever mer än några timmar. Nu ska vi se om det är möjligt att snabbt bygga en ny bock och vad det kan kosta, säger Maria Wallberg, bockens talesperson.

Att bygga en Gävlebock tar tid. Arbetet beräknas ta runt 1000 arbetstimmar, det handlar om allt från att bygga skelettet till att knyta halmmattor och slutligen resa bocken på Slottstorget i Gävle. Arbetskostnaderna är den största kostnaden i bockbygget, medan kostnaden för materialet är strax över 100 000 kronor.

Gävlebocken

Efter gårdagens bockbrand undersöker nu Gävle kommun om det är möjligt att bygga en ny bock på kort tid och vad det kan kosta.

Beslut om huruvida Gävle kommun ska bygga en ny bock eller inte fattas senast onsdag. Om det blir av kommer det också att ordnas en insamling så att de som vill kan skänka pengar för att bygga upp bocken igen.

– Bocken är älskad över hela världen och jag är övertygad om att bockens vänner både vill och kommer att skänka pengar till att bygga en ny, säger Maria Wallberg.

LÄS MER: Här jagar paret efter misstänkte bockbrännaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet