Foto: Privat

Insatsledaren vid Hamrebranden frias i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens insatsledare som åtalades för miljöbrott efter att ha använt ett giftigt brandskum vid släckningen av en brand i byn Hamre 2015 frias nu även i hovrätten.

Vid insatsen användes ett släckskum som förorenade dricksvattnet för Hamreborna med det miljöfarliga ämnet PFAS. Det var även starten på en lång juridisk process för att utreda ansvarsfrågan, något som flera räddningstjänster har följt med intresse eftersom Hamrefallet är unikt och prejudicerande. En fällande dom skulle nämligen ha fått stor konsekvenser för hur räddningstjänstens arbete i hela Sverige måste gå till.

– Vi är väldigt glada. Det har varit en tuff tid för insatsledaren som förstås är väldigt lättad idag. Det är beklagligt för alla inblandade att det dragit ut så långt på tiden, säger Anders Zetterlund, verksamhetschef för räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Tingsrätten var oenig

När tingsrätten friade insatsledaren i december 2019 var rätten oenig men nu fastställs alltså domen av Hovrätten. 

– Kommunens hållning har hela tiden varit att det inte borde vara möjligt att räddningstjänsten kan ställas till svars eftersom insatsledaren utfört arbete enligt LSO och utifrån det allmänna kunskapsläge som fanns vid tiden, säger kommundirektör Bengt Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.