Insatsledaren friades från miljöbrott – nu överklagas domen

Uppdaterad
Publicerad

Den femåriga ansvarsutredningen kring branden i Hamre, då ett giftigt släcksskum gjorde vattnet odrickbart för drygt tio personer, fortsätter. Miljöåklagaren har överklagat domen från december då den ansvariga insatsledaren friades från miljöbrott.

”Min klient är nöjd över en friande dom. Men att rätten var oenig är en liten farhåga”,  så sa insatsledarens advokat Jonas Månsson till SVT samma dag som Hudiksvalls tingsrätt meddelade domen. Och under torsdagen besannades den farhågan, något som P4 Gävleborg var först att rapportera om.

– Jag har överklagat då jag anser att majoriteten i tingsrätten inte resonerat på mitt sätt. Att tingsrättens ordförande har varit skiljaktig och hade samma uppfattning som mig visar att mina argument har bärighet därför måste jag överklaga, säger Stig Andersson, miljöåklagare.

Vill ha en fällande dom

Domen är överklagad till hovrätten där åklagaren nu hoppas på en fällande dom.

Åklagaren menar att insatsledaren hade det övergripande ansvaret vid släckinsatsen i Hamre 2015 och att han därför bör ha haft kunskap om att det skum som användes var skadligt för miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.