Gävle tingsrätt konstaterar att det inte är olagligt att placera ut elsparkcyklar i Gävle utan tillstånd. Foto: Johan Nilsson/TT

Inte olagligt att ställa ut elsparkcyklar utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte olagligt av elsparkscykelföretaget Ryde att placera ut elsparkcyklar i Gävle utan tillstånd från polisen. Det har tingsrätten i Gävle kommit fram till och avslår åklagarens begäran om företagsbot.

Det var i september 2021 som företaget ställde ut en stor mängd elsparkcyklar för uthyrning. Det här ansåg Gävle kommun var ett brott mot ordningslagen och polisanmälde företaget. Samma sak hände våren 2022.

Inte ansvar för kundernas parkering

I sitt domslut konstaterar Gävle tingsrätt att ställa ut elsparkscyklar kan vara tillståndspliktigt om det inte ska placeras ut på en ”icke avsedd eller vedertagen plats”. Men ställs de ut på en cykelparkering eller där det är allmänt vedertaget krävs det inget tillstånd, vilket företaget hävdar att man gjort.

Elsparkcyklar i Gävle

Tingsrätten konstaterar också att företaget inte har ansvar, enligt ordningslagen, för hur kunderna i sin tur parkerar de hyrda cyklarna.

Därför ogillar Gävle tingsrätt åtalet i sin helhet och avslår kravet på en företagsbot på 50 000 kronor.

Domen kan överklagas till hovrätten, men där krävs det prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Gävle

Mer i ämnet