Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Christer Sammens förklara varför han menar att Ryde har brutit mot ordningslagen. Foto: SVT

Unik stämning mot omstridd elsparkcykeluthyrare i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt en dag i september 2021 stod mängder av gröna elsparkcyklar på Gävles gator. Kommunen polisanmälde uthyrningsföretaget Ryde och nu yrkar åklagaren på en företagsbot. Nu kan fallet bli vägledande.

– Så vitt jag vet är det första gången det prövas i en brottsmålprocess. Det råder stor oklarhet vad som gäller på det här området så det är av vikt att få saken prövad, säger åklagare Christer Sammens.

Gävle kommun bad Ryde att ta bort fordonen men fick inget gehör. De ställde ut sina cyklar även under fjolåret, utan lov har kommunen menat.

Åklagaren hävdar att bolaget saknat de tillstånd som behövs och yrkar på att bolaget Ryde ska betala 50 000 kronor i företagsböter för brott mot ordningslagen och har riktat in sig på två tillfällen men menar att det utgör delar i en större omfattning: den 15-16 september 2021 då minst tio elsparkcyklar stod uppställda på Drottninggatan och den 22 september samma år när minst tio elsparkcyklar stod vid en rondell i Andersberg.

Hör i klippet ovan varför Christer Sammens menar att Ryde brutit mot ordningslagen.

Nekar till brott

SVT har sökt Ryde för en intervju utan framgång, istället svarar de via mejl att Ryde förnekar brott och att det inte krävs tillstånd för deras verksamhet.

”Vi tycker att det är synd att kommunen och det allmänna har valt en linje som går ut på att motverka en tjänst som varit väldigt uppskattad av Gävles invånare.”, skriver företaget.

Rättegång väntar i Gävle tingsrätt, något datum är dock inte bestämt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Gävle

Mer i ämnet