Nu hoppas Johan Larsson, enhetschef på Gävle kommun att elsparkcykelsföretaget tar kontakt med polisen som de lovat. Foto: Stefan Larsson/SVT

”Företaget delar inte vår eller polisens syn” – Gävle kommun i möte med elsparkcykelföretaget

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun har under fredagen haft möte med företaget bakom de nya hyrbara elsparkcyklarna i Gävle. En dialog de hade önskat haft mycket tidigare. Och än är frågan inte helt utredd.

Det var för en vecka sedan många Gävlebor märkte till att hyrbara elsparkcyklar placerats ut i stan. Något som också kom som en chock för Gävle kommun berättade Johan Larsson, enhetschef på Gävle kommun för SVT Gävleborg då.

– Vi hade gärna sett någon form av framförhållning så att man kan göra upp om riktlinjer och ordningsregler innan företaget etablerar sig. På mötet har vi på kommunen presenterat vår syn på saken, säger Johan Larsson, enhetschef på Gävle kommun.

Fortsatt utredning om tillståndsfrågan

Att det enligt polisens nationella bedömning krävs tillstånd för den här typen av verksamhet är något företaget inte håller med om.

– Vi har nu uppmanat företaget att kontakta polisen för att utreda frågan vidare och de lovade företaget att de skulle göra, säger Johan Larsson, enhetschef på Gävle kommun.

Vad händer nu?

Beroende på vad polisen och företaget kommer fram till så kommer vi framöver behöva fler möten. Elsparkcykelfrågan är något vi måste jobba vidare på. Gävle kommun har inte planerat någon polisanmälan. Visar det sen sig att det blir en rättssak av det hela och att beslutet blir att företaget är tillståndsskyldiga blir det en annan fråga, säger Johan Larsson, enhetschef på Gävle kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Gävle

Mer i ämnet