Vad tycker du om elsparkcyklarna? Skulle du vilja ha dem där du bor? Skriv i chatten! Foto: TT

Chatt: Vad tycker du om elsparkcyklar?

Uppdaterad
Publicerad

De har blivit en allt vanligare syn i Sverige – och nu har de även kommit till Gävle. Elsparkcyklarna är både älskade och hatade.

Under fredagen kunde SVT:s tittare skriva vad de tycker om elsparkcyklarna som finns runt om i landet. Det var både positiva och negativa åsikter och många tycker att det behövs regler kring hur de ska framföras och parkeras.

Läs hela chatten här nedanför!

SVT rapporterade · Vad tycker du om elsparkcyklar?

Hej!

Är de onödiga, en olycksrisk eller ett smidig sätt att ta sig fram på? Dela med dig av dina åsikter om och erfarenheter av elsparkcyklar här!

SVT-avatarSVT-avatar
Sara-Lena Brännström
SVT

Dessvärre uppfattar väldigt många sig som gångtrafikant när de kör en elsparkcykel i långt över tjugo km/h med påföljd att de skapar oreda och farliga situationer hela tiden och inte bara för sig själva. Bort med dem, de behövs inte.

Lisbet Murath

Väntar på att kommunerna ska våga ta de nödvändiga besluten kring dessa leksaker. De tillför, förutom rent nöje för vissa, inget utöver det man kan få ut av kollektivtrafik och vanlig cykel. Däremot orsakar de förtret för de flesta medborgarna. För mig hamnar de i familjen oönskade problemområden som vårdslöshet i trafik, nedskräpning, nedklottring och förstörelse.

Uppretad vanlig medborgare

Cyklarna som ligger överallt på gatan är en säkerhetsrisk för personer med synnedsättning. Sköts det snyggt där cyklarna parkeras längs med väggar eller dylikt samt att personerna använder ringklocka är jag nöjd med dom.

Caroline

Tanken är bra men tyvärr är det för oreglerat.... Sedan är det bara en tidsfråga innan en allvarlig olycka sker i Gävle då en sparkcykel är inblandad och då är det för sent...

Lance Armstrong

De som använder elsparkcyklar verkar vara de mest puckade individerna, de är mycket värre än dårarna till cyklister. Det kan kanske bero på att det inte är deras egna fordon. Ingen tanke på andra människor, de verkar snarare ha det som sport att parkera dem så jävligt som möjligt.

Astor

Det ska kosta typ 20.000 / mån att få ha elcyklarna här, då kanske dom tar bort dom.

KKenneth

jag tycker att elsparkcyklar ska inte användas på cykelbanorna, trottoarerna och vägarna. de som använder dem lämnar de överallt. måste vara ekonomiskt
smärtsamt att lämna de varsonhelst. de personersom kör de är inte sällan mycket oansvariga, under 18, påverkat, kör som galningar. måste bära hjälm och ha elsparkcyklkörkort.

David Nåttit

Elsparkcyklar är fantastiska. Men man behöver styra upp hur de framförs och parkeras. Man kan ha rutor de måste parkeras i (annars fortsätter taxan att ticka), eller göra så att man kan bötfälla företagen för dåliga parkeringar. För att få hyra måste du först sätta in 500:- i pant. Om man orsakar företaget en p-bot så förverkas panten och man får sätta in 500:- på nytt för att få hyra igen. Exempelvis.

Andreas

Tyvärr är det inte alls reglerat.

Cyklar ska stå i cykelställ. Det är ju främst företagen själva som ställer ut cyklar och därmed felparkerar dem. Det är för att öka invitamemten och för att användarna alltid ska ha nära till en elsparkcykel.

De som åker är dåliga på trafikregler, precis som de flesta andra cyklister och fotgängare. Men med de högre hastigheterna blir det farligt för dem själva och för andra.

Det ska ställas krav. Som i Danmark där företagen inte får parkera på kommunal mark.
Hade det varit hyrbilar som parkerades lite här och var hade ingen tyckt det var okej.
Det är en mycket lönsam affär för företagen. Cyklarna är levande reklampelare och de betalar 0 kr för att ställa dem varsomhelst. De behöver bara laddas. Skulle de parkeras i cykelställ hade dessa blivit fulla. Låt företagen betala för särskilda cykelställ. Endast inredda får de parkera sparkcyklarna. Företagen bör också betala en hyra för att få nyttja den kommunala marken plus en avgift som kan utökas för felparkerade cyklar.

Erik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Gävle

Mer i ämnet