Gävleanstalten. Foto: SVT

Interner rasar: ”Inlåsta fem dagar extra per år”

Publicerad

Interner på Gävleanstalten rasar eftersom de anser att man sitter inlåsta alldeles för lång tid. Nu har internerna på avdelningen nedre JO-anmält anstalten.

Internerna uppger i sin anmälan att de blir inlåsta vid klockan 18.45 i sina celler. På morgonen öppnas cellerna vid klockan 07. ”Men ibland är det ännu senare, kring 07.15”, skriver de i sin anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

De intagna påpekar också att de går till sina olika verksamheter redan vid klockan 07.40, vilket betyder att de har 25 minuter på sig att kliva upp, äta frukost, borsta tänderna och ta eventuella mediciner.

”Enligt lag ska vi interner inte vara inlåsta i våra celler längre än 12 timmar om dygnet. Detta är betydligt längre än 12 timmar. Om vi räknar på det blir det sammanlagt fem dagar extra per år inlåsta i cellen”, står det att läsa i anmälan.

Svårt att låsa upp alla celler samtidigt

Men enligt Gunilla Hellström, tillförordnad anstaltschef, så får man påbörja inlåsningen en kvart före och låsa upp en kvart senare.

– Det är ju omöjligt att låsa upp 40 celler på en sekund. Det här tycker de är tråkigt naturligtvis, säger Hellström.

– Om JO gör något av den här anmälan så måste man ändra på alla anstalter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.