Ungdomar på bandysommarskola i Edsbyn. Foto: SVT

Is och kyla lockar ungdomar till Edsbyn

Uppdaterad
Publicerad

För tolfte året arrangerar Edsbyns IF sommarbandyskola i den fyra grader varma bandyhallen.

Det är sammanlagt 380 ungdomar som kommer från hela landet, Norge och Finland för att delta i sommarskolan. Lägeransvarige Peter Olsson är stolt över att ha landets största bandysommarskola och säger att alla är här för att ha roligt, men framförallt för att bli en bättre bandyspelare.

Väljer skridskor framför bad

– Med mycket istid så går utvecklingen snabbare. Känslan är att de kommer hellre hit och åker skridskor i kylan än att vara hemma och bada, säger han.

– Det är givet att man åker hit en vecka per år. Man lär sig nya grejer på isen, man utvecklas och man får åka skridskor igen. Uppehållet blir inte lika långt, säger 13-årige Gustav Karlsson från Edsbyn.

Brinner för sporten

13-årige Gustav Lövkvist från Uppsala håller med sin lägerkompis.

– Man förbättrar saker inför säsongen som översteg, skott och skridskoåkning. Visst vi har en hall i Uppsala, men den har ingen is ännu. Det är också väldigt speciellt att få träffa andra killar från andra städer. Det här är ju den sport jag brinner för, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.