Fristadskonstnären Issa Touma framför ett foto av sin mamma, som han snart får återse när han återvänder hem till Aleppo i Syrien. Foto: Markus Dahlberg, SVT

Issa Toumas sista utställning – ny fristadskonstnär på gång

Uppdaterad
Publicerad

Issa Touma från Syrien blev världens första fristadskonstnär 2016 och han hamnade i Gävle. Nu är de två åren över, men innan han lämnar orten väntar en sista utställning. Kommunen hoppas kunna presentera en ny fristadskonstnär inom kort.

Gävle blev först i världen med att ta emot en fristadskonstnär. Bildkonstnären Issa Touma från Syrien har nu varit i Sverige i två år och projektet är på väg att ta slut. Han tänker återvända till hemmet i Aleppo.

– Jag valde inte att fly från Syrien utan jag gjorde det för att rädda mitt arkiv och för att kunna jobba. Vi saknade både internet och elektricitet men nu börjar saker och ting bli bättre, så många återvänder för att återuppbygga sina hem, säger Issa Touma.

Som bildkonstnär har han bland annat fotograferat kvinnor som gömde sig i hans ateljé under kriget. Avslutningsutställningen ”Trygg eller fri” har vernissage på lördag och det blir hans tredje på Gävle konstcentrum.

Ny urvalsprocess pågår

Gävle kommuns ambition är att hitta en ny konstnär att erbjuda fristad åt.

– Just nu är vi inne i en urvalsprocess tillsammans med Icorn, den samarbetspart som jobbar med de här frågorna internationellt. Jag hoppas att vi har ett namn inom kort, säger Sofia Nohrstedt, kulturchef på Gävle kommun.

Issa Touma uppsakttar sin tid här:

– För mig har vistelsen i Gävle betytt mycket och jag hoppas att nästa konstnär också kommer att uppskatta det, säger han.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer