Från denna vecka får personal på intensivvården i Gävleborg sin tredje dos mot covid-19. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT/Claudio Bresciani /TT

Iva-personal i Gävleborg får tredje dosen denna vecka

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om bemanningsläget på intensivvårdsavdelningen på Gävle sjukhus. Från denna vecka får personal på intensivvården i Gävleborg sin tredje dos mot covid-19. Det uppger vaccinsamordnaren i Region Gävleborg till SVT Gävleborg.

Det är vårdpersonal som uppfyller Folkhälsomyndighetens kriterier som just nu vaccineras. Det är personal som på daglig basis deltar i omvårdnad eller motsvarande grad har tät, långvarig kontakt av personer med hög risk att utveckla allvarlig sjukdom.

Vaccinsamordnaren i Region Gävleborg, Tina Mansson Söderlund, har tidigare sagt att regionen strikt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer som myndigheten ställer när det gäller i vilken ordningen den tredje dosen ska ges.

Iva förbereder sig för fler covidpatienter

På intensivvården på Gävle sjukhus förbereder man sig för fler covidpatienter och det största bekymret är just personal.

– Kommer pandemin att öka med fler inlagda under vintern blir det tufft för oss. Framförallt är personalbristen betydande. Folk är slutkörda, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef på iva på Gävle sjukhus.

1. Personer boende på SÄBO, personer men hemsjukvård eller hemtjänst och alla som är 80 år och äldre

2. Personer 65–79 år samt personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård

3. Personer som är 18 år och äldre med insatser enligt LSS, beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken och personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom. Samt personer 50–64 år

4. Personer 18–49 år

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet