Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Åberg på IVO motivera varför de är så kritiska. Foto: Magnus Fröberg/IVO/SVT

IVO-kritik av Gävle sjukhus: ”Risk för allvarliga vårdskador”

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Gävle sjukhus får kraftig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att det inte finns tillräckligt med vårdplatser och personal och att det därför finns risk för allvarliga vårdskador.

Hör Marie Åberg på IVO motivera i videon varför de är så kritiska.

Det var i samband med inspektioner på Gävle sjukhus i september i år, där man bland annat tittade på akuten, kirurgakutensvårdavdelning och en medicinavdelning, som IVO bland annat konstaterar en omfattande brist på platser och personal.

Risk för vårdskador

IVO kritiserar sjukhusledningen för att inte leda och planera verksamheten på ett sätt som gör att kravet på god vård upprätthålls. Att man därför inte vidtagit de åtgärder som behövs för att undvika att patienter riskerar att drabbas av vårdskador.

Ledningen för sjukhuset har, enligt IVO, inte heller säkrat den bemanning och kompetens som behövs för att säkerställa att personalen har förutsättningar för att se till att patienterna får sina behov av tillsyn, omvårdnad och läkemedel tillgodosedda i tillräcklig omfattning.

Sökt ansvariga för kommentar

SVT Gävleborg har sökt ansvariga inom Region Gävleborg för en kommentar.

Region Gävleborg har till den första februari nästa år på sig att redovisa till IVO vilka åtgärder man tänker vidta för att lösa problemen.

Kritiken omfattar den vuxna somatiska specialistsjukvården och inte tekniska vårdplatser som intensivvård, förlossning, BB och barnavdelningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.