Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjukvårdsdirektören Johan Kaarmes svar på kritiken från IVO. Foto: SVT/pressbild

Sjukvårdsdirektörens svar på kritiken från IVO: ”Svårt att hitta personal”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menar i sin kritik av Gävle Sjukhus att situationen med för få vårdplatser och för lite personal kan leda till allvarliga vårdskador. Ledningen för sjukhuset tar till sig av kritiken men säger att bristen på vårdpersonal är ett problem.

– Vården fungerar på det sättet att det är svårt att ha en ständig beredskap för att ta emot de oförutsedda toppar av vårdbehov som uppstår ibland. I förlängningen så blir det här väldigt knepigt om vi inte kan bemanna upp så som patienterna behöver, säger Johan Kaarme som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

Sjukvårdsledningen menar att de tar kritiken på stort allvar. IVO kritiserar sjukhusledningen för att inte ha vidtagit de åtgärder som behövs för att undvika att patienter riskerar att drabbas av vårdskador.

Pengar inte problemet

– Vi vet att lönerna är inte det viktigaste för att få folk att stanna utan det handlar om meningsfullhet, autonomi och möjligheten att påverka och utvecklas i sitt jobb. Och även om vi hade mer pengar så skulle det förmodligen inte lösa grundproblemet att vi är för få som kommer ut på arbetsmarknaden, säger Johan Kaarme.

Klicka på videon för att höra sjukvårdsledningen bemöta kritiken från IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer