Foto: Anders Sundin

Ja till miljonbidrag till Wij

Uppdaterad
Publicerad

En oenig kommunstyrelse i Ockelbo sa idag ja till att ge Wij trädgårdar ett ekonomiskt bidrag på två miljoner kronor till trädgårdsanläggningen. Ett beslut som gör att man räddar Wij trädgårdar från att gå i konkurs.

Orsaken till den akuta krisen är att färre besökare än förväntat har sökt sig till Wij Trädgårdar den här sommaren och att man helt enkelt just nu saknar medel till löpande kostnader och löner. Men turerna har varit många och pågått i flera år och stiftelsen som äger anläggningen har upprepade gånger tvingats låna pengar av Ockelbo kommun. Bland byborna är man kluven inför att ge anläggningen två miljoner kronor till.

– Det är mycket pengar och jag vet inte om vi har råd, säger Birgitta Sjöström som bor i Ockelbo.

Marita Stighäll håller med:

– Visst är Wij Trädgårdar en viktig attraktion, men jag skulle vilja fråga de som bestämmer om varför det inte går i hop, säger hon.

Plan för långsiktig räddning undersöks

Ja, ”varför går det inte ihop” är frågan som alla ställer sig i Ockelbo just nu. Och för att försöka rädda trädgårdsanläggningen inte bara akut, utan även få den att bära sig på lång sikt, så tillsätter kommunen en ledningsresurs.

– Den här ledningspersonen kommer att jobba på uppdrag från kommunen i samarbete med Wij Trädgårdar, säger Magnus Jonsson (S) kommunstyrelsens ordförande. Läget är prekärt och akut så den här personen ska tillsammans med kommunen Wij Trädgårdars styrelse måste presentera en konkret handlingsplan till årsskiftet.

”Känsla av att det smusslas”

Socialdemokraterna och centern var positiva till beslutet medan övriga partier sa nej eller reserverade sig.

– Det finns andra och viktigare saker att lägga pengarna på, menar Kurt Sjöström från Lingbo.

– Det folk i allmänhet retar sig på är att alla små bidrag som delats ut här har gett känslan av det smusslas, säger Göran Strom, vd för Ockelbo Ost och ordförande i Företagarforum i Ockelbo. Då är det bättre att dela ut ett bidrag som är inräknat i den kommunala budgeten på en gång och förklara att det ger skatteintäkter tillbaka. Vi tjänar alla på att det kommer besökare hit.

Men är det rättvist ur ett företagarperspektiv?

– Alla förstår nog att det bra för oss här i Ockelbo att det kommer turister hit och besöker Wij Trädgårdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.