Foto: SVT

Konkurs nära för Wij trädgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Den kända trädgårdsanläggningen i Ockelbo går snart omkull om inte kommunen bidrar med två miljoner kronor. Detta enligt styrelsen i Stiftelsen Wij Trädgårdar.

Ockelbo är välbesökt av kungligheter och världskändisar som Isabella Rossilini, men trots den massmediala uppmärksamheten så hotas Wij Trädgårdar av konkurs.

Ända sedan starten 2002 har Wij trädgårdar som drivs av en stiftelse tvingats låna pengar från Ockelbo kommun för att klara av att betala löner och löpande räkningar, och idag är de skyldiga kommunen över två miljoner kronor. 

Begär 2 miljoner av kommunen

Nu vill styrelsen i Stiftelsen inte låna mer pengar, utan begär istället ett bidrag på två miljoner kronor av Ockelbo kommun. Pengar som behövs inom en månad annars går bolaget som driver verksamheten i konkurs.

– Annars kan vi inte betala ut löner till personalen, så enkel är sanningen, det säger Staffan Nordqvist, ordförande i Stiftelsen Wij Trädgårdar.

Orsaken till den akuta krisen är enligt Staffan Nordqvist, bland annat färre besökare än förväntat i sommar.

– Även om publiktillströmingen varit större hade det här inte gått runt ändå, så vi har varit blåögda som trott att det här skulle vända.

– Nu finns det saker som inte är gjorda som jag tror kanske ger effekt, men det är lite som en oceanångare som inte vänder på en säsong, vi kanske måste ha ett spelrum på ett par år inna de ger resultat, säger Staffan Nordqvist.

Hittils har majoriteten av kommunens politiker sagt ja till både lån och bidrag till trädgårdprojektet. De bidrag som getts har dock varit med kommunen som medfinansiär i olika projekt. 

Årliga miljonbidrag

Frågan är om politikerna är beredda att nu ge ett direkt bidrag på två miljoner kronor för att rädda Wij Trädgårdars existens. Men styrelsen i Wij Trädgårdar vill egentligen att kommunen börjar ge årliga miljonbidrag. 

– Sen är det upp till kommunen om de tycker att det är värt att ge bidrag de kommande åren, det får kommunfullmäktige ta ställning till, säger Staffan Nordqvist.

Den 25 oktober ska kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.