Halima: ”Jag har blivit misshandlad för min sjal”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har blivit utsatt för våld för att jag har sjal, säger Halima Ali.

Hon är en av många unga troende muslimer som tvekar att ställa upp i mediala sammanhang på grund av rädsla för påhopp efteråt.

Innan jul berättade SVT Gävleborg om unga troende personer och varför religionen är viktig för dem. Syftet var att de skulle dela med sig av sina trosuppfattningar, utan att behöva representera en hel religion.

Men många muslimer avstod från att ställa upp på intervju. Flera personer pratade om en rädsla för att bli påhoppade eller utsatta. Även Halima Ali som ändå valde att ställa upp i vår serie inslag, var tveksam. 

– När jag blev tillfrågad av er så tvekade jag i början. Många muslimer blir utsatta idag på grund av fördomar. Många är rädda att representera fördomarna och att man blir ansiktet utåt om man ställer upp på bild i medier, säger Halima Ali.

Utsatt för verbalt och fysiskt våld

Halima Ali berättar att hon upplevt en hel del sedan sin barndom, saker som hon inte förstod när hon var liten.

– Man är uppvuxen i Sverige och tänker inte att man är annorlunda förrän någon säger till en att man är annorlunda och tänker annorlunda. Jag har blivit utsatt för verbalt och fysiskt våld, just för att jag är muslim och bar på min sjal.

Hur tänker du kring det?

– Det är hemskt att en människa tar sig friheten att känna sig rättfärdigad att ta till våld och göra så mot sin medmänniska. Det är en hemsk egenskap att hata så mycket och att ta till våld.

Tror på dialog

Brist på kunskap leder till rädsla och är en anledning till att det finns fördomar mot muslimer idag enligt Halima. Hon upplever att de attityder hon möter från omvärlden ändrats under hennes uppväxt.

– Det har varit mycket negativt eftersom fördomarna ökat, som muslim blir man dömd och bestraffad kollektivt. Om en person utger sig för att vara muslim och gör något dåligt så blir man orolig att gå till jobbet dagen efter och behöva stå till svars för det.

Samtidigt så menar hon att kunskapen om islam har ökat vilket hon tycker är positivt. Hon säger att hon tror på dialog och kunskap.

Ser positivt på framtiden

– Jag ser på framtiden med positiva glasögon men med en viss rädsla. Jag måste se och vill se på framtiden positivt, för jag mår bättre då och orkar med vardagen mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.