Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Andrea Garcia Larsson och Laura Wallén berätta om det oväntade bemötande de upplevde på akuten i Gävle som slutade i tårar. Foto: Neda Ameli/SVT

Efter dåliga bemötandet på Gävle sjukhus: ”Jag har fobi för att söka vård”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler hör av sig efter SVT Gävleborgs granskning om rasismen inom vården. Vi har träffat patienten Andrea Garcia Larsson och hennes väninna Laura Wallén som enligt dem själva blivit utsatta för rasism när Andrea sökte vård på akuten på Gävle sjukhus.

När Andrea kom till akuten för några veckor sedan hade hon med sig väninnan Laura, som berättar att de fick ett oväntat bemötande av sjuksköterskan på akuten.

– Sjuksköterskan såg att vi ringt hälsocentralen och sade då: ”Varför väntar ni inte tills imorgon?”. Herregud, jag blev chockad. Min kompis har jätteont och hon ser ju att hon sitter i rullstol, säger Laura.

Blev inlagd flera nätter

Efter det säger sjuksköterskan att de kommit till fel ingång och då blir de hänvisade till en annan. Där får Andrea hjälp och blir inlagd i flera nätter. Läkarna upptäckte bland annat att hon hade lågt blodvärde, en cysta på ena äggstocken och problem med ryggkotorna.

”Det är nolltolerans”

Laura berättar att det inte är första gången som hon upplever ett dåligt bemötande av vårdpersonal.

– Jag har fobi för att söka vård, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Kaarme besvarar kritiken.

– Varken våra medarbetare eller patienter i vården ska utsättas för det här. Det är en nolltolerans även om det i realiteten kan vara svårt att uppnå, säger Johan Kaarme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rasism inom vården i Gävleborg

Mer i ämnet