I dagsläget går det inte att söka efter fall av diskriminering i vårdsystemet. Något hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme hoppas det nya system ska hjälpa till med. Foto: SVT Arkiv och Annika Byrde/TT

Region Gävleborg uppdaterar system – ska bli bättre på att följa upp diskriminering

Publicerad

Efter SVT Gävleborgs granskning om rasism inom vården har regionen fortsatt sitt arbete med att komma tillrätta med problemet. Nu vill de förbättra sina system för att lättare kunna hitta anmälda diskrimineringsfall från personal och patienter.

I dagsläget går det inte att söka efter fall av diskriminering i vårdsystemet. När patienter anmält till patientnämnden under kategorin ”bemötande” har anmälningarna inte alltid hamnat rätt och ”gömt sig” i underkategorier som gjort det svårt att upptäcka djupare fall av diskriminering.

– Vi har haft en dialog om att snabbare få data kring vilken typ av bemötandekategori det rör sig om. I värsta fall kränkningar, rasism eller andra diskrimineringsgrunder. Genom att kunna automatisera det här med ett antal följdfrågor kan vi fånga upp händelserna snabbare än vad vi kan idag, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Rasism inom vården i Gävleborg

Systemet diskuteras mellan regioner

Fyra regioner kommer att ta del av det uppgraderade systemet, men när och om det sker är just nu en pågående diskussion.

– Det här systemet äger vi tillsammans med några andra regioner och för att göra några ändringar måste vi vara överrens. Jag tror inte det ska bli ett hinder att utföra det, men något mer tidsödande och inte lika enkelt som om vi ägde systemet helt själva. Och de diskussionerna pågår, säger Johan Kaarme.

Regionen vidtar åtgärder efter granskning

Det var i våras som flera patienter och vårdanställda trädde fram och delade med sig av den rasism de upplevt inom vården. Efter SVT Gävleborgs granskningen påbörjade Region Gävleborg att se över sina tidigare rutiner när det handlar om lika behandling för både vårdanställda och patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rasism inom vården i Gävleborg

Mer i ämnet