Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Gå ut härifrån, jag vill inte ha din hjälp” – Marwa Karim berättar om den rasism hon upplevt som undersköterska på Gävle Sjukhus. Foto: Neda Ameli/SVT

Undersköterskan Marwa upplevde rasism på Gävle sjukhus – patient sade: ”Jag vill inte ha hjälp från sådana som dig”

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev tilltalad med ”sådana som hon” och hörde kollegor varna varandra för svarta patienter. Till slut valde undersköterskan Marwa Karim att lämna jobbet som undersköterska på Gävle sjukhus, delvis på grund om den rasism hon upplevde. Nu väljer hon att öppet berätta sin historia.

På frågan om rasism förekommer inom vården i Gävleborg svarar Marwa Karim:

– Ja!

Hon har under flera år både själv fått utstå det och bevittnat andra bli utsatta. Hon minns patienter som vägrat ta hjälp från henne, kollegor som uttryckt sig rasistiskt och vårdanställda som utsatt patienter för rasism i form av sämre vård och bemötande.

Chefen bröt in

Under en incident där en patient vägrat få hjälp från Marwa Karim bröt hennes chef in och bad patienten att antingen lämna eller ta emot den hjälp som erbjöds. Enligt Marwa tog chefen dock inte ärendet vidare efter det.

När vi söker upp chefen i dag avböjer hon intervju men svarar:

– Jag agerar om jag upplever att något är fel, jag minns Marwa men jag minns inte den incidenten eller vad som hände sen.

”Beklagligt att hon har den känslan”

Vi visar intervjun med Marwa för Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör. Hon säger att Region Gävleborg ständigt arbetar med problematik som rasism som en del i ett större värdegrundsarbete.

– Det här är något vi måste jobba med ännu mer, jag kan inte säga mer än att det är beklagligt att hon har den känslan, säger Susanna Björklund.

Har du upplevt eller bevittnat rasism inom vården i Gävleborg, hör gärna av dig till oss på gavleborg@svt.se

Den senaste tiden har rasismen inom vården uppmärksammats bland annat genom ett upprop med över 1000 läkare och läkarstudenter som bevittnat och utsatts för rasism, och genom debatter på sociala medier. 

SVT Gävleborg har granskat rasismen inom vården i Gävleborg. Vi har följt med i debatten, begärt ut handlingar, pratat med offer och berörda samt hört ansvariga om problematiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rasism inom vården i Gävleborg

Mer i ämnet