Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag vore naiv om jag sade att rasism inte fanns hos oss” – hör hur Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör om arbetet mot rasismen inom deras verksamheter. Foto: Stefan Larsson/SVT & Fredrik Sandberg/TT

“Finns säkert saker vi inte vet om” – regionen reagerar på uppgifterna om rasismen

Uppdaterad
Publicerad

Rasistiskt bemötande mot patienter och medarbetare är inte accepterat enligt Region Gävleborgs värdegrund. Men med nuvarande system är det svårt att fånga upp den rasism som förekommer.

När en vårdanställd eller patient utsätts för rasism och vill anmäla, finns det i dag ingen kategori i systemet. Incidenten hamnar istället under exempelvis klassificeringen ”bemötande”. Det gör det svårt att se hur många som anmäler incidenter om just rasism.

– Det är något som vi måste bli bättre på. Men vi pratar mycket om hur vi är mot varandra överlag, även om det inte handlar om just rasism, säger Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

Haft problem tidigare

Region Gävleborg har tidigare haft problem med medarbetare som agerat rasistiskt. Vid ett uppmärksammat fall 2013 sparkades två medarbetare efter en utryckning till ett självmordsförsök i Gävle. De två ambulansförarna vägrade ta med sig en pojke som hoppat från ett fönster till sjukhuset. Vittnen på plats hörde en av ambulansförarna säga: ”Låt honom hoppa, det är ändå bara en flykting”.

Har du upplevt eller bevittnat rasism inom vården i Gävleborg, hör gärna av dig till oss på gavleborg@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rasism inom vården i Gävleborg

Mer i ämnet