Line Forsvall och Noah Andersson på Jernvallsskolan i Sandviken Foto: SVT

Otryggt i Sandviken – ungdomar vågar inte gå ut

Publicerad

Barn och unga känner sig otrygga i Sandviken – en av de kommuner i landet som Barnombudsmannen pekar ut i en ny rapport vad gäller barns rättigheter.
– Det har varit en del bråk och så i skolan, säger Noah Andersson som går i årskurs 7 på Jernvallsskolan i Sandviken.

Sandviken, Nordanstig och Ljusdal är de kommuner i Gävleborg där barn och unga är mest utsatta vad gäller ekonomi, hälsa och skolresultat. Därför riskerar de att inte få sina rättigheter tillgodosedda.

Detta skriver Barnombudsmannen i sin årliga rapport som presenteras idag. Där har man frågat över 900 barn som bor i socioekonomiskt utsatta områden runt om i Sverige om hur de upplever sin tillvaro.

Berättar om våld i närområdet

– Många berättar om en stark kärlek till sin hemort, men också om våld i närområdet och om vuxna som tvivlar på deras framtid, säger Anna Karin Hildingson Boqvist som är vikarierande barnombudsman.

Vi träffade några elever i årskurs 7 på Jernvallskolan i Sandviken, som inte vågar gå ut i stan om kvällarna. Hör deras tankar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer