En jägare på älgpass ska ha hört ylande samma dag som en jakthund hittades ihjälbiten (bilden är tagen vid annat tillfälle och har ingen koppling till händelsen). Foto: Mikael Fritzon / TT

Jakthund dödad av varg under älgjakt i Färila

Uppdaterad
Publicerad

En jakthund dödades under älgjakt utanför Färila på lördagen. Länsstyrelsens undersökning visar att den troligen dödats av varg.

Enligt Hela Hälsingland skulle jaktlaget just bryta jakten i Bonnskog utanför Färila. En hundförare gick på pejlsignalen för att hämta en jämthund, men hittade den död när han kom fram.

Länsstyrelsens besiktningsman som undersökt hunden beskriver att den hade bitskador över huvudet och bakdelen, och att skadorna stämmer överens med ett vargangrepp.

Till tidningen säger också en av jägarna att han tror sig ha hört avlägset ylande tidigare på dagen. Fyra vargar ska ha synts i området under älgjakten i september. Nu avbryter lagen i närheten jakten tills dess att det kommer snö som går att spåra i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.