Vagnhallarna har tömts i väntan på renovering som dröjer, men museichefen Robert Sjöö tror inte att nyöppningen år 2020 är hotad. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Järnvägsmuseet stängt i ett år utan att renovering påbörjats

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsmuseet i Gävle har varit stängt i ett år för att renoveras, men ännu har inga byggnationer kommit i gång. För personalen är det frustrerande att inte kunna berätta om planerna.

I fjol stängdes museet och nu står vagnhallarna tomma. År 2020 ska det nyöppnas, men byråkratin har gjort att inga byggnationer har kommit i gång ännu, trots att planerna är klara, vilket P4 Gävleborg var först med att berätta.

– Det är frustrerande, vi vill gärna kunna berätta hur bra det här kommer att bli, säger Robert Sjöö, museichef.

Inväntar regeringens höstbudget

Skälet till fördröjningen är att när beslutet om renoveringen togs 2016 var Trafikverket huvudman för hela museet, senare har själva verksamheten flyttats till Statens maritima museer istället, medan Trafikverket fortfarande äger fastigheten.

Därför måste de två inblandade departementen fördela investeringen vilket kräver beslut från regeringen.

Annat arbete pågår

Under tiden har dock museets personal kunnat jobba med andra förberedelser inför nyöppningen och tågen körs till olika evenemang runt om i landet vilket gör att Järnvägsmuseet fortfarande har en publik verksamhet.

Den nya järnvägen mellan Söderhamn och Kilafors gör också att en rundtur i länet för besökare kan börja köras med museets olika tåg.

Museichefen räknar med att renoveringen kan komma i gång så snart regeringens höstbudget är lagd.

– Målsättningen är fortfarande att vi ska öppna 2020, säger Robert Sjöö.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.