Länets mest besökta museum. Det är Järnvägsmuseet i Gävle. 2018 hade de 40 042 besökare. Nu kan chefen Robert Sjöö tvingas säga upp personal och skjuta stora ombyggnaden ännu längre fram. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Järnvägsmuseet kan tvingas varsla personal

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsmuseet i Gävle kan tvingas varsla när intäkterna uteblir för Vasamuseet i Stockholm. Så ser den bistra covid 19-verkligheten ut.

Järnvägsmuseet tillhör nämligen samma organisation som Vasamuseet, Statens maritima och transporthistoriska museer, och när intäkterna uteblir i Stockholm, då får det stora konsekvenser för museet i Gävle också.

– Det har varit en stor fördel att höra till en riktig museimyndighet sedan övergången från Trafikverket 2018, men just nu måste vi ta tuffa beslut och jag lider med alla inom vår organisation. Situationen drabbar både verksamhet och personal, säger Järnvägsmuseets chef Robert Sjöö i ett pressmeddelande.

”Behöver ett stort stöd”

Vi har tidigare berättat om besparingsåtgärder hos Järnvägsmuseet som just nu håller på med en planerad ombyggnad som med största säkerhet blir ännu mer försenad. Och nu förbereds för att varsla personal.

– Bara ett stort stöd snabbt kan rädda oss, säger Robert Sjöö.

Skandinaviens mest besökta

Vasamuseet är vanligtvis Skandinaviens mest besökta museum och majoriteten är turister. Så när besökarna uteblir står museet inför både akuta och långvariga ekonomiska problem. Som alltså får konsekvenser även ute i landet. Även Marinmuseet i Karlskrona kan möter samma öde som Gävle.

– Blir det nödvändigt med många uppsägningar kommer det allvarligt att drabba alla museerna inom myndigheten, säger Statens maritima och transporthistoriska museers överintendent Leif Grundberg i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet