”När man säljer sin kropp och första gången tar emot pengarna. Det är inte bara att man säljer en tjänst – man säljer också sitt värde”, säger Jasmina från Rumänien som togs till Sverige av en hallick. Hör henne berätta om hur det var att leva i detta i videoklippet. Foto: SVT/Arvid Jansson

Jasmina från Rumänien togs till Sverige av en hallick – såldes till sexköpare på hotell

Uppdaterad
Publicerad

2015 blev den då 25-åriga Jasmina från Rumänien förd till Sverige av en hallick för att sälja sex. Under tre månader slussades hon runt mellan hotell och lägenheter.

På Arlanda väntade den hallick som fört henne dit. Han körde henne genast till hennes första kund.

– Jag behövde alkohol och köpte vin, sedan körde vi iväg. Det var alla möjliga män – alla åldrar, fattiga och rika – allt, säger Jasmina.

Uppväxten var präglad av mycket våld och sexuella övergrepp av äldre män i hemlandet. I tidiga tjugoårsåldern erbjöds hon ett jobb på en bordell i Tyskland.

– När jag började där sa jag att jag aldrig kommer att klä av mig eller ha sex med någon men innan jag visste det, hade jag tappat mina gränser, säger Jasmina.

Vägen ur prostitutionen började efter några månader i Sverige då hon blev kontaktad av en pedofil.

– Han sa att han hade sex med sin 10-åriga dotter, och då visste jag att jag måste göra någonting, säger Jasmina.

Jasmina stämde träff med mannen samtidigt som polisen gömde sig på toaletten. Det visade sig att mannen inte hade någon dotter – men han kunde gripas för innehav av barnpornografi.

– Jag skämdes jättemycket. Jag trodde inte att jag behövde hjälp, säger Jasmina. 

Polisen förde Jasmina till stödorganisationen Talita som hjälper kvinnor att komma ur prostitution. Sedan dess har hon kommit på fötter och jobbar med ingripandeverksamhet och terapisamtal med prostituerade kvinnor för Talita.

– Om kvinnor som jag ställer sig upp och pratar tror jag att vi kan göra någonting åt den här situationen, säger Jasmina.

I videon berättar Jasmina om hur hennes hallick skjutsade runt henne till olika hotell i Sverige och hur hon fick hjälp att komma ur prostitutionen.

Jasmina heter egentligen något annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.