Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Tenser och sonen Harry, 2,5 år, har blivit beviljade stöd i form av en kontaktfamilj. Men det är stor brist på familjer inom Gävle kommun. Foto: Emma Åhlström/SVT

Jessica och Harry – en av många familjer som väntar på kontaktfamilj

Uppdaterad
Publicerad

Som ensamstående och heltidsarbetande mamma har Jessica Tenser i Gävle svårt att få tid och ork att räcka till. Hon och sonen Harry är en av många familjer i Gävle kommun som står i kö till en kontaktfamilj.

Jessica Tenser är ensamstående med sonen Harry 2,5 år gammal. Hon jobbar heltid på en skola i Gävle och saknar nära familj och släkt i staden som kan hjälpa till med hämtningar och lämningar på förskolan. Att få tid för återhämtning eller en timme för sig själv är svårt och därför vände sig Jessica till socialtjänsten för att få hjälp.

– Jag lovade Harry redan när han låg i magen att jag skulle säga till när jag behövde hjälp, säger Jessica Tenser.

Beviljat stöd en gång i månaden

Den lilla familjen har blivit beviljad av socialtjänsten att Harry en helg i månaden ska få bo hos en kontaktfamilj. Ett extra stöd som skulle betyda mycket för båda.

För Harry skulle det innebära att han får umgås i en familj med en pappa och syskon. För Jessica skulle det innebära chansen att tanka energi och få längta efter sin son.

Men familjer saknas, så stöd och avlastning får vänta.

– Kommunen sa till mig redan när jag ansökte att jag gärna fick fråga runt i min närhet för att det skulle gå fortare, säger Jesscia Tenser, som också har tagit saken i egna händer. I grupper på social medier har hon letat efter lämpliga familjer att ge som förslag till kommunen.

Varför tror du att det är brist?

– Jag tror att folk inte vet om att man kan vara kontaktfamilj eller ens vad det är. Och så tror jag att man tror att det krävs så mycket, men så är det inte. Jag har själv varit kontaktfamilj och barnet ska ju vara en del i familjen, man gör liksom inget extra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer