Lena Hörnell är myndighetschef på Välfärd Gävle. Foto: Anders Sundin/SVT

Brist på kontaktfamiljer i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

30 barn och deras familjer väntar just nu på stöd från en kontaktfamilj i Gävle kommun. Men det finns ett stort problem, det finns inga kontaktfamiljer.

Gävle kommun har under flera år haft svårt att rekrytera personer och familjer som vill vara kontaktfamiljer. Under 2018 kom 34 ansökningar in om kontaktfamiljer till barn under 18 år. 25 av dessa fick en kontaktfamilj. 

Just nu har kommunen 30 barn i kö, varav 21 av barnen står i kö där det helt saknas förslag på familjer att utreda. Och vissa barn och deras familjer har väntat sedan 2017. 

– Det är ett fåtal barn som får vänta så länge, säger Lena Hörnell, myndighetschef på Välfärd Gävle där socialtjänsten ingår.

Är det rimligt att man ska vänta på hjälp så länge?

– Nej, det är klart att det inte är rimligt. Det tycker vi är jättetråkig. Vårt ansvar där är att inte sluta leta efter familjer.

Om kommunen inte hittar en kontaktfamilj inom tre månader är de skyldiga att rapportera det till Inspektionen för vård och omsorg, som är en tillsynsmyndighet.

Livssituationer spelar in

Men varför är det då år efter år brist på kontaktfamiljer? Lena Hörnell tror att det delvis kan ha att göra med människors livssituationer, dels att Gävleborna inte vet vad uppdraget går ut på. Men hon tycker däremot inte att kommunen är dåliga på att informera om uppdraget.

– Vi kan alltid bli bättre, tänker jag. Men det som är viktigt är att nå ut det till personer som inte tänkt tanken att de skulle kunna vara kontaktfamilj. Livssituationer kan förändras och helst plötsligt finns möjligheten att hjälp till och då vill vi vara där och fånga upp de här personer, säger Lena Hörnell.

Att vara kontaktfamilj för socialtjänsten innebär att familjen ger regelbundet stöd till ett barn eller syskonpar genom att ta emot dem i sitt hem någon eller några helger i månaden, och kanske någon gång på loven. Detta för att avlasta föräldrar eller för att barnet ska kunna få andra trygga vuxna i sitt liv.

Kontaktfamiljer genomgår en utredning av socialtjänsten innan de godkänns.

Efter godkännande beslut görs en matchning mellan kontaktfamilj och de ansökningar som finns för att få till ett så bra arrangemang som möjligt.

Ekonomisk ersättning utgår i form av arvode och omkostnadsersättning enligt SKLs rekommendationer.

Det är inte samma ansvarstagande som att vara familjehem, där barn blir placerade och kan komma att stanna kvar.

Källa: Gävle kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.