• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hudikbon Jimmy reste till Ukraina för att rädda Iryna från kriget

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Westberg lämnade Hudiksvall för tre veckor sedan och tog sig in i Charkiv i Ukraina. Han hade träffat Iryna på en dejtingsajt och hon bad om hjälp ifrån en underjordisk källare i en sönderbombad stad.

För lite drygt en månad sedan började Jimmy Westberg onlinedejta Iryna Rassadina från Charkiv i Ukraina. De hade bestämt att hon skulle komma till Sverige den första mars men den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina. Efter att Iryna och hennes familj tillbringat tio dagar i en källare tar sig Iryna med en buss till Dnipro.

– Vi har ingen bil. Människor i Ukraina är fattiga, berättar Iryna Rassadina.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Jimmy lyckades ta sig in i Ukraina och träffar Iryna i Dnipro. De åkte sedan med bil till Charkiv och vidare till Mariupol fär att hämta flera personer.

Dödsångest

 – När ryska jetplan släppte bomber ovanför oss så fick jag dödsångest. Det var rakt ovanför byggnaden. De flög väldigt lågt och bara 30 sekunder senare så släppte de två  bomber i Dnipro , berättar Jimmy Westberg.

Det blev endast Iryna och hennes väninna Eugenia som åkte med till Sverige.

Iryna Rassadina vill att hennes 19-årige son ska komma till henne men Ukraina har allmän värnplikt för män. Sonen är student och studerar till civilingenjör.

Komma igång att arbeta så snart det går

Irynas väninna Eugenia Vodolazka jobbade som projektledare på ett IT-företag i Ukraina. Företaget har omlokaliserats till Tyskland. Så Eugenia kommer att fortsätta att arbeta med det. Men hon har en dröm om att få starta en ukrainsk restaurang i Sverige.

Iryna Rassadina har en utbildning som makeupstylist. Hon har haft eget företag i Charkiv i sju år men det är nu förstört.

– Iryna vill komma igång att jobba så snart som det är möjligt. De är båda registrerade hos Migrationsverket. Det gjorde vi direkt online, säger Jimmy Westberg.

Återhämtning

Efter intervjun med SVT Gävleborg så åkte de alla tre till Jimmys föräldrar i Kälarne, Jämtland. Där finns ett gästhus. De behöver få lugn och ro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet