Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jimmy Nordin i rätten för brott mot kulturmiljölagen Visa alla (2)
Visa alla (2)

Jimmy Nordin i rätten för brott mot kulturmiljölagen

Publicerad

Kulstötaren och mångsysslaren Jimmy Nordin står åtalad för brott mot kulturmiljölagen. Under onsdagseftermiddagen skedde förhandlingarna i Gävle tingsrätt.

Jimmy Nordin har under senare år ägnat en hel del tid till sitt intresse – att söka efter föremål med metalldetektor. Problemet är att han under sin skattjakt brutit mot lagen eftersom han sökt utan tillstånd. Det ledde till att Nordin för drygt ett år sedan fick besök av polisen som då också beslagtog en metalldetektor. 

För omkring tre månader sedan lämnade åklagaren in en stämningsansökan till Gävle tingsrätt för flera brott mot kulturmiljölagen. I slutet av januari bestämde tingsrätten i ett första skede att Jimmy Nordin skulle få tillbaka sin metalldetektor.

När det under onsdagen var dags för förhandlingar yrkade åklagaren på att Nordin skulle dömas till böter och att metalldetektorn ska förverkas. Jimmy Nordin erkänner gärningen men ifrågasätter om det är ett brott utifrån hur reglerna ser ut i omvärlden.

– Det  här målet handlar om de svenska reglerna står i harmoni med EU-rätten eller inte. Den huvudsakliga invändningen är att målet med lagen inte uppnås med den här lagstiftningen, menar Jimmy Nordins advokat Erik Hedvall.

Dom i ärendet kommer 8:e april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer