Per Mattsson (Johnnys son), Jean Thorén och Mats Pettersson i Johnny Mattsson sällskapet jobbar med att dokumentera, katalogisera och numrera alla Johnny Mattssons verk. Foto: SVT/Anders Sundin

Johnny Mattsson – Gävles träsnidare av världsklass

Uppdaterad
Publicerad

Johnny Mattsson-gården i Gävle efterlyser nu skulpturer och andra föremål av 1950- och 60-talets store svenske träsnidare Johnny Mattsson. Detta för att hans produktion äntligen ska katalogiseras.

Johnny Mattssons skapelser är som sinnebilden av ett 1950-tal fäst i trä. Strama linjer och stiliserade människor ibland i svartek, gärna i svensk furu – ofta från rivningshus när Gävle sanerades som det hette, och teak förstås.

– Om man håller i ett föremål som Johnny Mattsson gjort så förstår man vilken känsla han haft och vad man kan göra med en träbit, säger Mats Pettersson i Johnny Matsson-sällskapet. Visa saker kanske ser ut som en liten liten skål, men när man tar i den så väger den ingenting och är så otroligt fint gjord.

Johnny Mattsson (1906–1970). Idag kan hans träskulpturer kosta 100 000 kronor. Foto: SVT

Intresset för Johnny Mattsson exploderade under 1950 och 60-talen. Han ställde ut över hela landet å i bland annat USA, Australien och Italien. Idag är hans verk spridda över världen och någon riktig förteckning över produktionen har aldrig gjorts – men nu vill Johnny Mattsson-sällskapet att så många som möjligt hör av sig och berättar vad de äger och får föremålen fotograferade och katalogiserade.

– Vi är på jakt efter i stort alla föremål, säger Per Mattsson, son till Johnny Mattsson. Allt är intressant för vår dokumentation och inventering.

Är det något speciellt du skulle vilja se?

– De unika skulpturerna han gjorde skulle vara roliga att se igen, de där allra äldsta från 1950-talet. Man undrar vart de tagit vägen, säger Per Mattsson.

Johnny Mattsson gjorde även pipor. Foto: Jean Thorén

– Vi hoppas att alla Gävlebor som äger en Johnny Mattson kan komma hit till Johnny Mattsson-gården med sitt föremål så vi kan få fotografera det och katalogisera. Bor man utanför Gävle och tycker det är besvärligt att ta sig hit kan man skicka ett foto så vi får det dokumenterat. Men allra bäst är det om vi själva får fotografera så vi får en enhetlig presentation när allt är klart.

Om du har Johnny Mattsson verk och vill komma i kontakt med Johnny Mattsson Sällskapet, mejla då till:

jeanthorens.mailadress@gmail.com

Johnny Mattsson

Johnny Mattsson (1906–1970) arbetade som snickeriarbetare och konsthantverkare innan han 1952 slog igenom som träskulptör och formgivare. Han täljde och snidade i furu, teak och mahogny och är bland annat känd för sina ölgäss. Under hans levnadsår visades hans verk på utställningar runtom i Sverige, men även utomlands, bland annat på Museum of Modern Art i New York. Nu ska Johnny Mattsson-sällskapet dokumentera alla hans verk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.