Lilian Sjölund har hotats av bland efter att ha skrivet om nazister. Foto: Erik Engelro/SVT

Journalisthatet blev bok

Uppdaterad
Publicerad

Lilian Sjölund, ledarskribent på tidningarna i Hälsingland fick mycket hot och hat riktat mot sig på grund av sina opinionstexter. Hon skrev en bok om sina upplevelser.

– Det är ett hot mot demokratin när journalister hotas och hatas, säger Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten.

Hat, sexuella trakasserier och rena hot. Det fyller Lilian Sjölunds mailkorg efter att hon skrivit vissa opinionstexter.

– Ska vi komma till rätta med det på något sätt så måste allmänheten, läsarna och tittarna få  veta hur det låter i våra mejlkorgar, i sociala medier och i mobilen, säger hon.

Almedalsveckan – Gävleborg

I våras kom hennes bok ut, något SVT Nyheter Gävleborg tidigare har berättat om. Men efter att boken kom ut har hatarna tystnat.

– Det är helt tyst från den sidan vilket är skönt för mig, men lite konfunderad är jag. Man kan ju hoppas att de skäms. Men det har inte verkat så tidigare, säger hon.

Integrationsfrågor väcker hatarna

Det ämne som oftast väcker näthatarna är integrations och invandringsfrågor. Kvinnliga skribenter drabbas också ofta hårdare än manliga eftersom de frekvent utsetts för sexuella trakasserier och påhopp på grund av sitt kön.

– Många läsare kan inte ens föreställa sig att det är på det här sättet, de är chockerade och mycket upprörda faktiskt för de inser att det är ett hot mot det offentliga rummet och deras nyhets- och opinionsförmedling, säger hon.

Helena Giertta. Foto: Erik Engelro, SVT

– Så fort man skriver om migrations- och invandringsfrågor, det är det som triggar det mesta av hatet, säger Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalsveckan – Gävleborg

Mer i ämnet