Foto: Markus Dahlberg/SVT

Julborden i Gävleborg utan gäster – då försvinner jobben

Publicerad

Julborden står uppdukade runtom i Gävleborg men gästerna dyker inte upp, trots åtgärder mot corona med avstånd mellan borden och mängder med handsprit. Det här är vanligtvis en tid när många unga får en chans att prova på ett arbete i restaurangbranschen – men nu finns inga jobb att utföra.

På flera ställen i Gästrikland och Hälsingland finns restauranger som lever upp under sommaren, men också under november och december när julborden dukas fram.

Både vid Axmar brygga och Bergmans fisk i Norrsundet hade man fyllda bokningskalendrar tidigt i höstas, men när andra coronavågen slog till avbokade i stort sett alla gäster. Hör intervjuer därifrån i klippet ovan.

Coronaviruset i Gävleborg

Facket vill se mer stöd

Hotell- och restaurangfacket har fått mer än fördubbling av antalet sökande till a-kassan i år. Mer stöd krävs om branschen ska återhämta sig, enligt förbundsordföranden Malin Ackholt.

– Man borde öka på korttidspermitteringarna så att arbetsgivarna kan behålla sin personal för det är en av förutsättningarna när näringen sätter i gång igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet