Foto: TT

Justitieministern om överbeläggningarna: ”Bättre att de sitter inlåsta”

Publicerad

Effektivare polis och skärpta straff är justitieminister Morgan Johanssons (S) analys av varför fängelser och häkten i landet är överfulla. Läget hotar säkerheten, enligt Kriminalvården, som har begärt 4,3 miljarder kronor för att reda ut situationen.

Sedan i höstas befinner sig Kriminalvården i stabsläge på grund av överbeläggningarna. Det gör att beslutsvägar har kortats och nya fängelseplatser har kunnat skapas, som i Gruvberget bland annat. Säkerheten hotas dock.

– Många sitter dubbelbelagda och delar rum, det är fler klienter på en yta som är tänkt för färre vilket skapar mer friktion och mer risker, säger Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården.

”Kan inte ha det så här”

Justitieministern är nöjd med att kriminella sitter inlåsta men ser också Kriminalvårdens bekymmer, varför han inte utesluter att myndigheten får det extra ekonomiska tillskott som begärts.

– Vi kan inte ha det så här i längden utan vi måste se till att bygga ut med fler platser och anställda i Kriminalvården. Det är viktigt att inte kvaliteten i Kriminalvården får lida, säger Morgan Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.