Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ska fångarna bo, berättar kriminalvårdsinspektör Jonas Mattsson. Se det gamla villakvarteret som nu har blivit fängelse. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Fullt på anstalterna – nu flyttar fångar in i egna villor i Hälsingland

Publicerad

Det är fullt på landets anstalter och nu blir Kriminalvårdens kursgård i Gruvberget, mellan Alfta och Ockelbo, ett renodlat fängelse. Dömda fångar kommer att flytta in i färgglada villor där dörrarna är olåsta på dagtid.

Den gamla skogsarbetarbyn, mitt i skogen och utan bussförbindelse, har varit Kriminalvårdens kursgård sedan 1970-talet. Hit har långtidsdömda som skött sig bra fått komma för att träna på ett friare liv.

I egna villor har dömda fått bo, två veckor i taget, med anhöriga. Aktiviteterna har kretsat kring naturen, skogsvård och fiske bland annat.

Säkerhetsklass 3

Nu gör den nationella bristen på platser i fängelser att Kriminalvården letar efter möjligheter att inhysa fångar. Därför pausas kursverksamheten i Gruvberget och villorna blir cellplatser för upp till sex fångar i varje.

Antalten får säkerhetsklass 3, vilket innebär att de som kommer hit inte bedöms vara rymningsbenägna, för något stängsel kring Gruvberget finns inte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här händer om en fånge öppnar dörren på natten. Jonas Mattsson förklarar. Foto: Signe Söderlund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.