Jonas Mattsson, kriminalvårdsinspektör, Gruvberget. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Fullt på anstalterna – nu flyttar fångar in i egna villor i Hälsingland

Publicerad

Det är fullt på landets anstalter och nu blir Kriminalvårdens kursgård i Gruvberget, mellan Alfta och Ockelbo, ett renodlat fängelse. Dömda fångar kommer att flytta in i färgglada villor där dörrarna är olåsta på dagtid.

Den gamla skogsarbetarbyn, mitt i skogen och utan bussförbindelse, har varit Kriminalvårdens kursgård sedan 1970-talet. Hit har långtidsdömda som skött sig bra fått komma för att träna på ett friare liv.

I egna villor har dömda fått bo, två veckor i taget, med anhöriga. Aktiviteterna har kretsat kring naturen, skogsvård och fiske bland annat.

Säkerhetsklass 3

Nu gör den nationella bristen på platser i fängelser att Kriminalvården letar efter möjligheter att inhysa fångar. Därför pausas kursverksamheten i Gruvberget och villorna blir cellplatser för upp till sex fångar i varje.

Antalten får säkerhetsklass 3, vilket innebär att de som kommer hit inte bedöms vara rymningsbenägna, för något stängsel kring Gruvberget finns inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.