Det är Jens Ahlbom som har ritat Mulle Meck sedan starten 1993. Foto: Robin Herzog

Mulle Meck – känd Hudikfigur fyller 30 nästa år

Uppdaterad
Publicerad

1993 kom första boken om Mulle Meck. Sedan dess har barnboksfiguren återkommit i drygt 35 böcker, flera datorspel och fysiska lekvärldar runt om i Sverige och världen. Böckerna har översatts till runt 15 språk och upphovsmakarna är fortfarande aktiva. I år släpps ytterligare en bok om fixaren från Djupforsen.

Det var journalisten och författaren George Johansson som hittade på historien om Mulle Meck. I början av 90-talet arbetade han för ett förlag med att skriva korta texter till bildböcker om fordon. Han tyckte att det borde kunna göras bättre berättelser om fordon för barn. Och det hade han uppenbarligen rätt i.

Tog form på Agön

Förläggaren kopplade ihop George Johansson med illustratören Jens Ahlbom från Hudiksvall och resten är – som man brukar säga – historia.

– George hade en stuga på Agön utanför Hudiksvall så jag seglade ut dit. Vi satt på hans trapp och jag visade några första skisser, berättar Jens Ahlbom när vi ses i Mulle Meck-parken i Hudiksvall.

Allt man ser här inne har Jens Ahlbom ritat förlagan till.

– Först tänkte jag att han skulle ha en overall och en mackkeps på sig. Men varför ska allt vara så traditionellt? Min pappa brukade ha på sig ett plommonstop när han skulle vara rolig. Och det var han ofta. Så Mulle Meck fick en sådan hatt i stället, säger Jens Ahlbom.

Många Mulle Meck-böcker

Sedan 1993 har böckerna kommit i en strid ström. I höst kommer det nyaste tillskottet – Mulle Meck och vargavintern.

– Vi håller nog inte på i 25 år till men någon eller några fler böcker blir det nog. Mulle har blivit som en kompis. Mulle Meck har nog upptagit i alla fall 50 procent av mitt arbetsliv de senaste tjugofem åren, säger Jens Ahlbom.

Jubileet firas på flera platser i landet under hela året. I Hudiksvall uppmärksammas karaktären lite extra på lekparken under barnkulturveckan i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.