Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Anna Carlsson jobbar på vårdboendet i grannhuset. Hör hör hon påverkas när ortens enda hälsocentral och apotek stänger. Hör också Patrik Stenvard (M) om vad regionens plan är för en ny hälsocentral i Ljusne. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ljusne förlorar inte bara hälsocentralen – även apoteket: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Den privatägda hälsocentralen i Ljusne stänger vid årsskiftet, det blev känt i höstas. Men nu är det klart att även grannen, ortens enda apotek, också slår igen.

Vårdbolaget Premicare sa upp avtalet med Region Gävleborg i höstas. Orsaken till stängningen i Ljusne är personalbrist, enligt bolaget. Följden blir att även apoteket i samma hus stänger.

I det närliggande kommunala vård- och omsorgsboendet är man oroad över situationen.

– Det blir merjobb för oss, avståndet kommer att ställa till det för oss. Vi har daglig kontakt, säger sjuksköterskan Anna Carlsson.

Regionen: ”Ser tufft ut”

Politiker över partigränserna har varit överens om vikten av att rädda hälsocentralen i Ljusne. Patrik Stenvard (M) som tillträder som regionstyrelsens ordförande lovar se över regionens möjlighet att öppna en hälsocentral i egen regi.

– Men läget ser riktigt tufft ut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.