Kilaforselever arbetar med Hälsinglands kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

Under höstterminen kommer kulturarvet stå i fokus för niondeklassarna på Kilafors skola. Under temat ”Hälsingegårdar” har eleverna valt att arbeta med olika projekt som går ut på att tillverka hälsingegårdsinspirerade föremål.

Som förberedelse har eleverna besökt Ol Andersgården i Alfta som är en av världsarvets gårdar. Nu har arbetet precis kommit igång och under hösten kommer det att snickras och dekoreras på skolan.

– Vi ska sätta en träskiva som ser ut som en hälsingegårdsdörr på en dörr på skolan för att piffa upp det litet, säger Maja Wikman som tillsammans med Anna Wik och Elin Säll är mitt uppe i planeringsarbetet.

Hjälp av konstnär

Den här dagen fick eleverna också möjlighet att få litet tips av konstnären Erik Wiklund från Alfta som sysslat en hel del med det hälsingska kulturarvet.

– Jag hoppas jag kan ge inspiration och vinklar till hur man kan ta  projekten vidare, säger Erik Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.