Hästarna på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: Arkivbild/TT

Hästar omhändertas av länsstyrelsen – missköttes av kvinna i Hudiksvalls kommun

Publicerad

En kvinna på en mindre ort i Hudiksvalls kommun förlorar sina fem hästar sedan länsstyrelsen har beslutat att ta hand om dem eftersom kvinnan inte klarar av att sköta dem.

Det var efter flera klagomål till djurskyddet på länsstyrelsen som inspektörerna besökte kvinnans stall i maj förra året och gjorde en uppföljande kontroll i oktober i år.

Skaderisker i stallet

Länsstyrelsen kunde konstatera att samtliga hästar var magra. Stallet var inte ordningsställt för installning samt att det fanns skaderisker för hästarna i stallet. Man kom överens med kvinnan att hon skulle skicka in bilder till länsstyrelsen för att visa på att de fått mer hull vid ett tillfälle i november och ett i december.

När inga bilder kom in till länsstyrelsen så gjordes det en ny inspektion den 12 december där man konstaterade att hästarna levde i misär ute, utan någon ligghall. Det saknades vatten, flera av hästarna saknade täcken i kylan. Fyra av de sex hästarna hade kraftigt underhull. På två av hästarna syntes revbenen, utan något underliggande fettlager.

Avlivat häst

Några dagar senare kontaktades länsstyrelsen av en veterinär som varit till stallet och avlivat en av de sex hästarna och konstaterat att fyra av de övriga hästarna var väldigt magra. De gick ute i minus 20 grader, utan möjlighet att få skydd.

Den 21 december beslutade länsstyrelsen att de fem återstående hästarna skulle omhändertas. Kvinnans förklaring kring det som har hänt är att hon personligen har mått dåligt och haft en mycket ansträngd familjesituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.