Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomt på strömming i fiskdisken. Foto: Jan Peter Eriksson

Länsstyrelsen i Gävleborg kritisk till WWF:s avrådan om strömming: ”Slag i luften”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg menar att matfisket längs länets kust är så liten, att den inte påverkar strömmingens bestånd. Man är därför kritiska till Världsnaturfondens avrådan från att handla strömming.

– Att säga till konsumenterna att sluta köpa fisk är alldeles galet, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent.

Länsstyrelsen menar att det vore fel av konsumenter att sluta köpa strömming, eftersom det slår mot det småskaliga fisket, som inte är problemet.

– Det småskaliga strömmingsfisket är så litet, så det kommer inte göra någon skillnad på beståndet om man köper eller inte strömming, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Strömmingfisket

Att kasta ut babyn med badvattnet

Han menar istället att det är det storskaliga trålfisket, där man fiskar för fiskmjöl som foder, som är problemet. Att då sluta handla fisk från det småskaliga, kustnära fisket, liknar Kalle Gullberg med att kasta ut barnet med badvattnet.

Häromveckan kom Världsnaturfonden med sina nya fiskerekommendationer till konsumenter. Inger Melander, fiskeexpert på Världsnaturfonden, sade sig värna om det småskaliga fisket:

– Om man sänker fisketrycket och minimerar det storskaliga, industriella uttaget hoppas vi att det ska finnas mera av den stora strömmingen som det kustnära, småskaliga fisket fiskar efter, sade Inger Melander, fiskeexpert på Världsnaturfonden.

Landskapsrätter försvinner om lokalfisket upphör

Diléns Gourmandis i Gävle är strömmingen saknad i fiskdisken. Ägaren tycker att det vore synd om folk slutar handla närfångad fisk.  

– Det är jättetråkigt för Gävleborg, för alla fiskare och näringar som vi har i vårt län och jag tänker på alla landskapsrätter som sotare, böckling och surströmming, säger Mikael Dilén.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömmingfisket

Mer i ämnet